Diagnostyka immunologiczna

Diagnostyka immunologiczna

Alergia

to inaczej uczulenie, specyficzna nadwrażliwość organizmu na zetknięcie z alergenem (antygenem), obcą substancją wywołującą patologiczną reakcję immunologiczną naszego organizmu. Przyjmuje różne postacialergii (np. alergia wziewna,alergia kontaktowa lub alergia pokarmowa) i prowadzi do wystąpienia zróżnicowanych objawów, takich jak łzawienie, katar sienny, duszność, pokrzywka, biegunka, a najostrzejszym z objawów jest wyjątkowo niebezpieczny dla życia wstrząs anafilaktyczny. Podatność na alergię ma podłoże genetyczne, często dziedziczne, co sprawia, że prawdopodobieństwo pojawienia się alergii wzrasta jeśli u członków rodziny wystąpiła alergia. Zakłada się, że również czynniki środowiskowe znacznie podnoszą ryzyko wystąpienia alergii. Są wśród nich: zanieczyszczenie powietrza, dym papierosowy, przebyte infekcje, nazbyt sterylne otoczenie w okresie rozwoju dziecka czy nadużywanie środków chemicznych. Wystąpienie alergii świadczy o wcześniejszym kontakcie z antygenem, w wyniku którego organizm wytworzył specyficzne przeciwciała, które przy kolejnym zetknięciu z daną substancją prowadzą do powstania nadmiernej reakcji na ten alergen, w postaci stanu zapalnego, który może być zlokalizowany w różnych narządach (np. w błonach śluzowych dróg oddechowych lub na skórze). Jest to wynikiem produkowania przez komórki odpornościowe substancji, swoistych mediatorów stanu zapalnego, w tym najczęściej histaminy, która również wywołuje uczucie świądu. Alergie często są trwałe, ale mogą również występować okresowo. Bagatelizowane, nieleczone mogą być przyczyną poważniejszych przewlekłych chorób, w tym przede wszystkim astmy. (źródło: www.cetalergin.pl)

objawy alergii

są zróżnicowane, w zależności od alergenu i typu alergii. Mogą obejmować zmiany skórne, reakcje ze strony układu pokarmowego, układu oddechowego a także błon śluzowych oka. W postaci uogólnionej może wystąpić anafilaksja, która może przyjąć postać wstrząsu anafilaktycznego.

diagnostyka

Diagnostyka alergii polega na wykryciu substancji wywołujących uczulenie, objawiające się wystepowaniem pokrzywki, zapalenia skóry, astmy czy kataru, należą do nich:

panele Polycheck panel mleko plus
W skład panelu wchodzą następujące alergeny:
  • Mleko
    zawiera wiele białek, które pojedynczo lub razem mogą wywoływać objawy alergii. Spośród białek mleka najczęściej uczulają:
  • a - laktoaibumina uczula ok. 50% dzieci z objawami alergii na mleko krowie. Jej aktywność zmniejsza się pod wpływem gotowania, można więc po konsultacji z lekarzem spróbować podać bardzo małe ilości przegotowanego mleka i bacznie obserwować dziecko
  • B- laktoglobulina
    Jest przyczyną nawet u 80% dzieci z objawami alergii na mleko. Nie występuje w mleku ludzkim, ale przenika do mleka matki - więc może wywoływać objawy alergii pokarmowej u niemowląt karmionych piersią. Jest odporna na gotowanie, więc w mleku przegotowanym dalej istnieje.
  • Kazeina
    Wykazuje silne i bardzo częste objawy alergii na mleko krowie (ok.60%). Oprócz mleka krowiego występuje również w twarogach, serach i mlekach innych zwierząt. Jest odporna na gotowanie, dlatego alergizuje nawet po przegotowaniu.
  • BSA (surowicza albumina wołowa)
    Alergizuje ok. 50% dzieci uczulonych na mleko krowie. Jako jedyna nie wywołuje objawów po przegotowaniu mleka, więc przy objawach nietolerancji na to białko i po konsultacji z lekarzem można podawać posiłki zawierające mleko przegotowane np.: budyń, naleśniki, ciasto.
panel "jajko"
W skład panelu wchodzą następujące komponenty jaja kurzego:
  • białko (f1)
  • Gal d1
  • Gald2
  • Gal d3
  • Gal d4
  • żółtko
panel pediatryczny
W skład panelu wchodzą następujące alergeny:
  • orzech ziemny
  • mleko
  • białko jaja kurzego
  • żółtko jaja kurzego
  • ziemniak
  • marchew
  • dorsz
  • jabłko
  • soja
  • mąka pszenna
  • brzoza
  • tymotka łąkowa
  • bylica
  • Der. pteronyssinus
  • Der. farinae
  • pies
  • kot
  • koń
  • Aspergillus fumigatus
  • Cladosporium herbarum
panel wziewny
W skład panelu wchodzą następujące alergeny:
  • brzoza
  • olcha
  • leszczyna
  • dąb
  • tymotka łąkowa
  • żyto
  • bylica
  • babka lancetowata
  • Der.pteronyssinus
  • Der.farinae
  • pies
  • kot
  • koń
  • chomik
  • królik
  • Aspergillus fumigatus
  • Cladosporium herbarum
  • Penicillium notatum
  • Altenaria alternata
panel pokarmowy
W skład panelu wchodzą następujące alergeny:
  • orzech laskowy
  • orzech ziemny
  • orzech włoski
  • migdał
  • mleko
  • kazeina
  • białko jaja kurzego
  • żółtko jaja kurzego
  • dorsz
  • krewetka
  • ziemniak
  • seler
  • marchew
  • pomidor
  • brzoskwinia
  • jabłko
  • soja
  • mąka pszenna
  • sezam
  • mąka żytnia
panel atopowy
W skład panelu wchodzą następujące alergeny:
  • mleko
  • kazeina (białko mleka)
  • a-laktoalbumina (białko mleka)
  • B-laktoglobulina (białko mleka)
  • (bsa) surowicza albumina wołowa (białko mleka)
  • białko i żółtko jaja kurzego
  • ryż
  • soja
  • banan
  • wieprzowina
  • wołowina
  • kurczak
  • mąka-mix (mąka ze zbóż, które zawierają gluten:pszenica, żyto, jęczmień,owies)
  • drożdże
  • roztocza kurzu domowego-mix (Der.pteronyssinus,Derfarinae)
  • pleśnie-mix (Cladosporium herbarum, Alternaria alternata)
  • drzewa późne-mix (brzoza, dąb)
  • drzewa wczesne0mix (olcha,leszczyna)
  • 6 traw-mix (tymotka łąkowa, kłosówka, kupkówka pospolita, rajgras angielski, wiechlina łąkowa, kostrzewa łąkowa)
  • IgE całkowite
panel antybiotyki
W skład panelu wchodzą następujące alergeny:
  • Penicillin G
  • Penicillin V
  • Ampicillin
  • Amoxicillin
  • Sulfamethoxazol
  • Cephalosporin
  • Ofloxacin
  • Cefaclor
  • Tetracyclin
  • Erythromycin
panel insect CCD
W skład panelu wchodzą następujące alergeny
  • pszczoła
  • osa
  • szerszeń
  • komar
  • meszka
CCD (Carbohydrate Cross-reactive Determinants) - reagujące krzyżowo determinanty węglowodanowe.
Są one obecne w alergenach takich jak: pyłki traw, żywność pochodzenia roślinnego (pomidor, seler, marchew, cukinia, jabłka, orzeszki ziemne, laskowe, mango), lateks oraz jady owadów.
Ze względu na fakt, że CCD jest wbudowane w skład chemiczny wspomnianych wyżej alergenów, należy go traktować jako czynnik mogący zakłócać wyniki testów in vitro. Oznacza to, że CCD może pozytywnie zafałszowywać wyniki slgE na te alergeny.
U pacjentów z podwyższonym CCD zazwyczaj brak jest objawów uczuleniowych bezpośrednio związanych z CCD, a testy skórne dają ujemne wyniki dla tego markera.

CCD warto więc sprawdzić u pacjentów, u których rozważamy alergię na wspomniane alergeny lub gdy u jednego pacjenta mamy wiele wyników pozytywnych. Ponadto u pacjentów, u których wyniki badań in vitro nie pasują do historii choroby lub różne metody dają rozbieżne wyniki. Szczególną uwagę należy również zwrócić u pacjentów z pyłkowicą i narażonych na alergie zawodowe.
Ze względu na trudności interpretacyine każdy wynik powinien być skonsultowany z lekarzem alergologiem
testy skórne
  • natywne (ze świeżych produktów)
    to takie, do których wykorzystuje się wyłącznie produkty naturalne- świeże. W przypadku takich testów, nożykiem nacina się surowy produkt (np. pomarańcza),a następnie rozporowadza się wydobyty sok, miąższ itp. na nakłucie na skórze. Jeżeli alergeny pokarmowe są groźne-uczulające, w miejscu nakłucia, pojawia się bąbel. Testy natywne są bardziej czułe i zgodne w ponad 90% z testami prowokacyjnymi dającymi wysoką szansę wykrycia alergenu. W naszym ośrodku oferujemy wykonanie testów 27 alergenów zobacz...
  • punktowe (prick)
  • naskórkowe (płatkowe)
komponentowa diagnostyka alergii (molekularna) Diagnostyka komponentowa-molekularna to technologia XXI wieku.
Obecne stwierdzenie uczulenia na jakiś alergen jest niewystarczające, szczególnie w przypadku diagnostyki alergii pokarmowej i anafilaksji po pokarmach i po wysiłku.
Na przeciw potrzebom i z duchem czasu, jako nowoczesna placówka nasze laboratorium przeprowadza pełną diagnostykę komponentowa w oparciu o:

Multitesty:
  • ALEX : jest multitestem na wszystkie alergeny całościowe i ich komponenty ( molekuły ) , ten test pozwala z jednego pobrania krwi wykonać 282 oznaczeń na najważniejsze komponenty alergii
Testy celowane:
  • mleka ( panel mleko )
  • jaja kurzego (panel jajko )
  • orzechów ziemnych ( panel orzechy )
Stwierdzenie alergii na mleko w teście skórnym czy nawet określenie z krwi swoistych IgE na mleko to obecnie jest niewystarczająca diagnostyka, -należy oznaczyć przeciwciała przeciwko komponentom, czyli składnikom mleka, -mniejszym cząsteczkom mleka czyli kazeinie, alfa-laktoalbuminie, beta-laktoglobulinie oraz albuminie surowicy bydlęcej.
Dopiero na podstawie oznaczeń stwoistych IgE przeciwko tym drobinom można określić alergię na mleko z określeniem prawdopodobieństwa wytworzenia tolerancji i czasu trawienia tej alergi.

diagnostyka komponentowa-molekularna w naszym laboratorium jest możliwa do wykonania przy podejrzeniu uczulenia na:
  • jajko
  • pyłki brzozy
  • orzechy (włoski,laskowy, ziemny)
  • krewetki
  • brzoskwinie
  • jabłko
  • soja

Ważnym wskazaniem do diagnostyki molekularnej jest anafilaksja powysiłkowa, która wiąże się z alergą na pokarmy- a szczególnie na mąkę pszenną. W tym przypadku bezwzglętnie trzeba się obrzeć na badaniach poziomu przeciwciał rekombinowanym alergenom np. mąki.

Ostatnim bardzo ważnym badaniem jest określenie poziomu tryptazy u Pacjenta. Tryptaza, jest markerem ciężkości reakcji uczuleniowej, pacjenci z podwyższonym poziomem tryptazy wymagają innego postępowania.
Pacjent musi byc odczulony np. na jady owadów przez całe życie, a Pacjenci uczuleni na pokarmy powinni zawsze nosić ze sobą ampułkę adrenaliny jako jedynego leku ratującego przed rozwinięciem wstrząsu anafilaktycznego zagrażającego życiu.

Właściwie zdiagnozowana i leczona alergia diametralnie zmniejsza ryzyko zagrożeń niesionych przez duszności, obrzęk gardła i krtani oraz chroni przed ciężką reakcją anafilaktyczną.