Diagnostyka komponentowa alergii (molekularna)

  Powrót

Szczegóły

Diagnostyka komponentowa-molekularna to technologia XXI wieku

obecne stwierdzenie uczulenia na jakiś alergen jest niewystarczające, szczególnie w przypadku diagnostyki alergii pokarmowej i anafilaksji po pokarmach i po wysiłku.
Stwierdzenie alergii na mleko w teście skórnym czy nawet określenie z krwi swoistych IgE na mleko to obecnie jest niewystarczająca diagnostyka, -należy oznaczyć przeciwciała przeciwko komponentom, czyli składnikom mleka, -mniejszym cząsteczkom mleka czyli kazeinie, alfa-laktoalbuminie, beta-laktoglobulinie oraz albuminie surowicy bydlęcej.
Dopiero na podstawie oznaczeń swoistych IgE przeciwko tym drobinom można określić alergię na mleko z określeniem prawdopodobieństwa wytworzenia tolerancji i czasu trawienia tej alergi.

diagnostyka komponentowa-molekularna w naszym laboratorium jest możliwa do wykonania przy podejrzeniu uczulenia na:
  • jajko
  • pyłki brzozy
  • orzechy (włoski,laskowy, ziemny)
  • krewetki
  • brzoskwinie
  • jabłko
  • soja
Ważnym wskazaniem do diagnostyki molekularnej jest anafilaksja powysiłkowa, która wiąże się z alergą na pokarmy- a szczególnie na mąkę pszenną. W tym przypadku bezwzglętnie trzeba się obrzeć na badaniach poziomu przeciwciał rekombinowanym alergenom np. mąki.

Ostatnim bardzo ważnym badaniem jest określenie poziomu tryptazy u Pacjenta.
Tryptaza,  jest markerem ciężkości reakcji uczuleniowej, pacjenci z podwyższonym poziomem tryptazy wymagają innego postępowania.
Pacjent musi byc odczulony np. na jady owadów przez całe życie, a Pacjenci uczuleni na pokarmy powinni zawsze nosić ze sobą ampułkę adrenaliny jako jedynego leku ratującego przed rozwinięciem wstrząsu anafilaktycznego zagrażającego życiu.

Właściwie zdiagnozowana i leczona alergia diametralnie zmniejsza ryzyko zagrożeń niesionych przez duszności, obrzęk gardła i krtani oraz chroni przed ciężką reakcją anafilaktyczną.