Pracownia ANALIZ ALERGII

Pracownia ANALIZ ALERGII

Pracownia ANALIZ ALERGII

Pracownia Analiz Alergii

Pracownia analiz specjalizuje się między innymi w dość wąskiej dziedzinie analiz alergicznych,- posiada POLYCHECK,- nowoczesny system do oznaczania przeciwciał, który umożliwia oznaczenie specyficznych przeciwciał w surowicy pacjenta bez konieczności wykonywania testów skórnych, do określenia stopnia uczulenia wystarczy niewielka ilość krwi (2-3 ml)

Badanie dostarcza 60-90% wszystkich informacji decydujących o postępowaniu z pacjentem, a rzetelność i precyzja w zasadniczy sposób wpływają na efekty leczenia.
Mając to na uwadze pracownia ciągle poszerza swoją działalność o nowe badania specjalistyczne.

Aktualnie dostępne panele badań:

multitest ALEX

Multitest ALEX to diagnostyka komponentowa-molekularna technologii XXI wieku.

obecne stwierdzenie uczulenia na jakiś alergen jest niewystarczające, szczególnie w przypadku diagnostyki alergii pokarmowej i anafilaksji po pokarmach i po wysiłku. 
ALEX to multitest na wszystkie alergeny całościowe i ich komponenty ( molekuły ) , ten test pozwala z jednego pobrania krwi wykonać 282 oznaczeń na najważniejsze komponenty alergii (sprawdź)

panel wziewny

W skład panelu wchodzą następujące alergeny:

  • brzoza
  • olcha
  • leszczyna
  • dąb
  • tymotka łąkowa
  • żyto
  • bylica
  • babka lancetowata
  • Der.pteronyssinus
  • Der.farinae
  • pies
  • kot
  • koń
  • chomik
  • królik
  • Aspergillus fumigatus
  • Cladosporium herbarum
  • Penicillium notatum
  • Altenaria alternata
panel mleko plus
  • Mleko
    zawiera wiele białek, które pojedynczo lub razem mogą wywoływać objawy alergii. Spośród białek mleka najczęściej uczulają:
  • a - laktoaibumina
    Uczula ok. 50% dzieci z objawami alergii na mleko krowie. Jej aktywność zmniejsza się pod wpływem gotowania, można więc po konsultacji z lekarzem spróbować podać bardzo małe ilości przegotowanego mleka i bacznie obserwować dziecko.
  • B- laktoglobulina
    Jest przyczynâ nawet u 80% dzieci z objawami alergii na mleko.
    Nie występuje w mleku ludzkim, ale przenika do mleka matki - więc może wywoływać objawy alergii pokarmowej u niemowląt karmionych piersią. Jest odporna na gotowanie, więc w mleku przegotowanym dalej istnieje.
  • Kazeina
    Wykazuje silne i bardzo częste objawy alergii na mleko krowie (ok.60%). Oprócz mleka krowiego występuje również w twarogach, serach i mlekach innych zwierząt. Jest odporna na gotowanie, dlatego alergizuje nawet po przegotowaniu.
  • BSA (surowicza albumina wołowa)
    Alergizuje ok. 50% dzieci uczulonych na mleko krowie. Jako jedyna nie wywołuje objawów po przegotowaniu mleka, więc przy objawach nietolerancji na to białko i po konsultacji z lekarzem można podawać posiłki zawierające mleko przegotowane np.: budyń, naleśniki, ciasto.
panel pediatryczny

W skład panelu wchodzą następujące alergeny:

  • orzech ziemny
  • mleko
  • białko jaja kurzego
  • żółtko jaja kurzego
  • ziemniak
  • marchew
  • dorsz
  • jabłko
  • soja
  • mąka pszenna
  • brzoza
  • tymotka łąkowa
  • bylica
  • Der. pteronyssinus
  • Der. farinae
  • pies
  • kot
  • koń
  • Aspergillus fumigatus
  • Cladosporium herbarum
panel pokarmowy

W skład panelu wchodzą następujące alergeny:

  • orzech laskowy
  • orzech ziemny
  • orzech włoski
  • migdał
  • mleko
  • kazeina
  • białko jaja kurzego
  • żółtko jaja kurzego
  • dorsz
  • krewetka
  • ziemniak
  • seler
  • marchew
  • pomidor
  • brzoskwinia
  • jabłko
  • soja
  • mąka pszenna
  • sezam
  • mąka żytnia
panel atopowy

W skład panelu wchodzą następujące alergeny:

  • mleko
  • kazeina (białko mleka)
  • a-laktoalbumina (białko mleka)
  • B-laktoglobulina (białko mleka)
  • (bsa) surowicza albumina wołowa (białko mleka)
  • białko i żółtko jaja kurzego
  • ryż
  • soja
  • banan
  • wieprzowina
  • wołowina
  • kurczak
  • mąka-mix (mąka ze zbóż, które zawierają gluten:pszenica, żyto, jęczmień,owies)
  • drożdże
  • roztocza kurzu domowego-mix (Der.pteronyssinus,Derfarinae)
  • pleśnie-mix (Cladosporium herbarum, Alternaria alternata)
  • drzewa późne-mix (brzoza, dąb)
  • drzewa wczesne0mix (olcha,leszczyna)
  • 6 traw-mix (tymotka łąkowa, kłosówka, kupkówka pospolita, rajgras angielski, wiechlina łąkowa, kostrzewa łąkowa)
  • IgE całkowite
panel STD-X

W organizmie człowieka są białka, które chronią go przed bakteriami i wirusami, zwane przecwiciałami. Wytwarzane są przez układ odpornościowy (immunologiczny).
Zdarza się, że układ ten nie działa prawidłowo i produkuje przeciwciała przeciw własnym komórkom.
Atakują one wtedy własne narządy i tkanki, wywołując w nich stan zapalny. Zaburzenie to nazywamy chorobą autoimmunologiczną.
Wykonując poniższe badanie możesz określić poziom tych przeciwciał w swojej krwi.
Do badania nie musisz być na czczo i odstawiać leków.

Skład panelu:

  • Ro/SS-A 52
  • LA/SS-B
  • CENP-B
  • ScI-70
  • dsDNA
  • Jo-1
  • MPO
  • PR 3
  • AMA M2
  • LC 1
  • -LKM 1
  • PM/ScI-100
  • SRP 54
  • SP 100
  • gp 210
  • Ku
  • Sm
  • U1-snRNP
panel STD

W organizmie człowieka są białka, które chronią go przed bakteriami i wirusami, zwane przecwiciałami. Wytwarzane są przez układ odpornościowy (immunologiczny).
Zdarza się, że układ ten nie działa prawidłowo i produkuje przeciwciała przeciw własnym komórkom. Atakują one wtedy własne narządy i tkanki, wywołując w nich stan zapalny. Zaburzenie to nazywamy chorobą autoimmunologiczną.
Wykonując poniższe badanie możesz określić poziom tych przeciwciał w swojej krwi.
Do badania nie musisz być na czczo i odstawiać leków.
Panel pomocny jest w diagnozowaniu chorób reumatycznych

Skład panelu:

  • Ro/SS-A 60
  • La/SS-B
  • ScI-70
  • PM/ScI-100
  • Sm
  • PCNA
  • dsDNA
  • Rib.P-Prot.
  • CENP-B
  • AMA M2
  • PR 3
  • MPO
  • TPO
  • TG
panel antybiotyki

W skład panelu wchodzą następujące alergeny:

  • Penicillin G
  • Penicillin V
  • Ampicillin
  • Amoxicillin
  • Sulfamethoxazol
  • Cephalosporin
  • Ofloxacin
  • Cefaclor
  • Tetracyclin
  • Erythromycin
panel insect CCD

W skład panelu wchodzą następujące alergeny

  • pszczoła
  • osa
  • szerszeń
  • komar
  • meszka

CCD (Carbohydrate Cross-reactive Determinants) - reagujące krzyżowo determinanty węglowodanowe.
Są one obecne w alergenach takich jak: pyłki traw, żywność pochodzenia roślinnego (pomidor, seler, marchew, cukinia, jabłka, orzeszki ziemne, laskowe, mango), lateks oraz jady owadów.
Ze względu na fakt, że CCD jest wbudowane w skład chemiczny wspomnianych wyżej alergenów, należy go traktować jako czynnik mogący zakłócać wyniki testów in vitro. Oznacza to, że CCD może pozytywnie zafałszowywać wyniki slgE na te alergeny.
U pacjentów z podwyższonym CCD zazwyczaj brak jest objawów uczuleniowych bezpośrednio związanych z CCD, a testy skórne dają ujemne wyniki dla tego markera.

CCD warto więc sprawdzić u pacjentów, u których rozważamy alergię na wspomniane alergeny lub gdy u jednego pacjenta mamy wiele wyników pozytywnych. Ponadto u pacjentów, u których wyniki badań in vitro nie pasują do historii choroby lub różne metody dają rozbieżne wyniki. Szczególną uwagę należy również zwrócić u pacjentów z pyłkowicą i narażonych na alergie zawodowe.
Ze względu na trudności interpretacyine każdy wynik powinien być skonsultowany z lekarzem alergologiem

Używamy plików tekstowych zwanych „cookies” („ciasteczka”), by uczynić naszą stronę łatwiejszą w użytkowaniu. Dowiedz się więcej.

x