
Pracownia Analiz Alergii
Pracownia analiz specjalizuje się między innymi w dość wąskiej dziedzinie analiz alergicznych,- posiada POLYCHECK,- nowoczesny system do oznaczania przeciwciał, który umożliwia oznaczenie specyficznych przeciwciał w surowicy pacjenta bez konieczności wykonywania testów skórnych, do określenia stopnia uczulenia wystarczy niewielka ilość krwi (2-3 ml)
Badanie dostarcza 60-90% wszystkich informacji decydujących o postępowaniu z pacjentem, a rzetelność i precyzja w zasadniczy sposób wpływają na efekty leczenia.
Mając to na uwadze pracownia ciągle poszerza swoją działalność o nowe badania specjalistyczne.
Aktualnie dostępne panele badań:
Multitest ALEX to diagnostyka komponentowa-molekularna technologii XXI wieku.
obecne stwierdzenie uczulenia na jakiś alergen jest niewystarczające, szczególnie w przypadku diagnostyki alergii pokarmowej i anafilaksji po pokarmach i po wysiłku.
ALEX to multitest na wszystkie alergeny całościowe i ich komponenty ( molekuły ) , ten test pozwala z jednego pobrania krwi wykonać 282 oznaczeń na najważniejsze komponenty alergii (sprawdź)
W skład panelu wchodzą następujące alergeny:
- brzoza
- olcha
- leszczyna
- dąb
- tymotka łąkowa
- żyto
- bylica
- babka lancetowata
- Der.pteronyssinus
- Der.farinae
- pies
- kot
- koń
- chomik
- królik
- Aspergillus fumigatus
- Cladosporium herbarum
- Penicillium notatum
- Altenaria alternata
- Mleko
zawiera wiele białek, które pojedynczo lub razem mogą wywoływać objawy alergii. Spośród białek mleka najczęściej uczulają: - a - laktoaibumina
Uczula ok. 50% dzieci z objawami alergii na mleko krowie. Jej aktywność zmniejsza się pod wpływem gotowania, można więc po konsultacji z lekarzem spróbować podać bardzo małe ilości przegotowanego mleka i bacznie obserwować dziecko. - B- laktoglobulina
Jest przyczynâ nawet u 80% dzieci z objawami alergii na mleko.
Nie występuje w mleku ludzkim, ale przenika do mleka matki - więc może wywoływać objawy alergii pokarmowej u niemowląt karmionych piersią. Jest odporna na gotowanie, więc w mleku przegotowanym dalej istnieje. - Kazeina
Wykazuje silne i bardzo częste objawy alergii na mleko krowie (ok.60%). Oprócz mleka krowiego występuje również w twarogach, serach i mlekach innych zwierząt. Jest odporna na gotowanie, dlatego alergizuje nawet po przegotowaniu. - BSA (surowicza albumina wołowa)
Alergizuje ok. 50% dzieci uczulonych na mleko krowie. Jako jedyna nie wywołuje objawów po przegotowaniu mleka, więc przy objawach nietolerancji na to białko i po konsultacji z lekarzem można podawać posiłki zawierające mleko przegotowane np.: budyń, naleśniki, ciasto.
W skład panelu wchodzą następujące alergeny:
- orzech ziemny
- mleko
- białko jaja kurzego
- żółtko jaja kurzego
- ziemniak
- marchew
- dorsz
- jabłko
- soja
- mąka pszenna
- brzoza
- tymotka łąkowa
- bylica
- Der. pteronyssinus
- Der. farinae
- pies
- kot
- koń
- Aspergillus fumigatus
- Cladosporium herbarum
W skład panelu wchodzą następujące alergeny:
- orzech laskowy
- orzech ziemny
- orzech włoski
- migdał
- mleko
- kazeina
- białko jaja kurzego
- żółtko jaja kurzego
- dorsz
- krewetka
- ziemniak
- seler
- marchew
- pomidor
- brzoskwinia
- jabłko
- soja
- mąka pszenna
- sezam
- mąka żytnia
W skład panelu wchodzą następujące alergeny:
- mleko
- kazeina (białko mleka)
- a-laktoalbumina (białko mleka)
- B-laktoglobulina (białko mleka)
- (bsa) surowicza albumina wołowa (białko mleka)
- białko i żółtko jaja kurzego
- ryż
- soja
- banan
- wieprzowina
- wołowina
- kurczak
- mąka-mix (mąka ze zbóż, które zawierają gluten:pszenica, żyto, jęczmień,owies)
- drożdże
- roztocza kurzu domowego-mix (Der.pteronyssinus,Derfarinae)
- pleśnie-mix (Cladosporium herbarum, Alternaria alternata)
- drzewa późne-mix (brzoza, dąb)
- drzewa wczesne0mix (olcha,leszczyna)
- 6 traw-mix (tymotka łąkowa, kłosówka, kupkówka pospolita, rajgras angielski, wiechlina łąkowa, kostrzewa łąkowa)
- IgE całkowite
W organizmie człowieka są białka, które chronią go przed bakteriami i wirusami, zwane przecwiciałami. Wytwarzane są przez układ odpornościowy (immunologiczny).
Zdarza się, że układ ten nie działa prawidłowo i produkuje przeciwciała przeciw własnym komórkom.
Atakują one wtedy własne narządy i tkanki, wywołując w nich stan zapalny. Zaburzenie to nazywamy chorobą autoimmunologiczną.
Wykonując poniższe badanie możesz określić poziom tych przeciwciał w swojej krwi.
Do badania nie musisz być na czczo i odstawiać leków.
Skład panelu:
- Ro/SS-A 52
- LA/SS-B
- CENP-B
- ScI-70
- dsDNA
- Jo-1
- MPO
- PR 3
- AMA M2
- LC 1
- -LKM 1
- PM/ScI-100
- SRP 54
- SP 100
- gp 210
- Ku
- Sm
- U1-snRNP
W organizmie człowieka są białka, które chronią go przed bakteriami i wirusami, zwane przecwiciałami. Wytwarzane są przez układ odpornościowy (immunologiczny).
Zdarza się, że układ ten nie działa prawidłowo i produkuje przeciwciała przeciw własnym komórkom. Atakują one wtedy własne narządy i tkanki, wywołując w nich stan zapalny. Zaburzenie to nazywamy chorobą autoimmunologiczną.
Wykonując poniższe badanie możesz określić poziom tych przeciwciał w swojej krwi.
Do badania nie musisz być na czczo i odstawiać leków.
Panel pomocny jest w diagnozowaniu chorób reumatycznych
Skład panelu:
- Ro/SS-A 60
- La/SS-B
- ScI-70
- PM/ScI-100
- Sm
- PCNA
- dsDNA
- Rib.P-Prot.
- CENP-B
- AMA M2
- PR 3
- MPO
- TPO
- TG
W skład panelu wchodzą następujące alergeny:
- Penicillin G
- Penicillin V
- Ampicillin
- Amoxicillin
- Sulfamethoxazol
- Cephalosporin
- Ofloxacin
- Cefaclor
- Tetracyclin
- Erythromycin
W skład panelu wchodzą następujące alergeny
- pszczoła
- osa
- szerszeń
- komar
- meszka
CCD (Carbohydrate Cross-reactive Determinants) - reagujące krzyżowo determinanty węglowodanowe.
Są one obecne w alergenach takich jak: pyłki traw, żywność pochodzenia roślinnego (pomidor, seler, marchew, cukinia, jabłka, orzeszki ziemne, laskowe, mango), lateks oraz jady owadów.
Ze względu na fakt, że CCD jest wbudowane w skład chemiczny wspomnianych wyżej alergenów, należy go traktować jako czynnik mogący zakłócać wyniki testów in vitro. Oznacza to, że CCD może pozytywnie zafałszowywać wyniki slgE na te alergeny.
U pacjentów z podwyższonym CCD zazwyczaj brak jest objawów uczuleniowych bezpośrednio związanych z CCD, a testy skórne dają ujemne wyniki dla tego markera.
CCD warto więc sprawdzić u pacjentów, u których rozważamy alergię na wspomniane alergeny lub gdy u jednego pacjenta mamy wiele wyników pozytywnych. Ponadto u pacjentów, u których wyniki badań in vitro nie pasują do historii choroby lub różne metody dają rozbieżne wyniki. Szczególną uwagę należy również zwrócić u pacjentów z pyłkowicą i narażonych na alergie zawodowe.
Ze względu na trudności interpretacyine każdy wynik powinien być skonsultowany z lekarzem alergologiem