Laparoskopowe zespolenie omijające żołądek (roux en Y Gastric By-pass)

Laparoskopowe zespolenie omijające żołądek (roux en Y Gastric By-pass)

Operacja polega na przecięciu żołądka i podzieleniu go na dwie odrębne części:

  • Zbiornik żołądkowy, tzw. mały żołądek
  • Część wyłączoną z pasażu

Do mniejszej części (15–20 ml) przyłącza się jelito cienkie, gdzie powstaje pętla pokarmowa. Druga część żołądka z dwunastnicą i fragmentem jelita czczego jest łączona z dalszą częścią jelita cienkiego.

Efekt:

  • zmniejsza się możliwa do przyjęcia jednorazowa porcja jedzenia.
  • Pokarm przechodzi bezpośrednio do jelita cienkiego, omijając dwunastnicę i około 150–180 cm jelita czczego, co znacząco skraca czas trawienia i wchłaniania.

Po operacji zachodzi konieczność systematycznej kontroli poziomów niektórych witamin i mikroelementów (witamina B12, żelazo, wapń) i dostarczania ich drogą wstrzyknięć.

Video-schemat procedury zabiegowej ominięcie żołądkowe (roux en Y Gastric By-pass)

źródło: Johnson&Johnson


Używamy plików tekstowych zwanych „cookies” („ciasteczka”), by uczynić naszą stronę łatwiejszą w użytkowaniu. Dowiedz się więcej.

x